Content Editor

KO_H.png

ŞEHİR Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Özdemir, U2020 Programı Marie Skłodowska Curie Bireysel Bursu'nu Kazandı

25.01.2016

Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Özdemir, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü / "Yeni, Verimli Kablosuz Sistemler için FM Bandında Genişbant Yönelimli Kanalların Karakterizasyonu ve Ölçümü" / U2020 Marie Skłodowska Curie Bireysel Burslar-Reintegrasyon Paneli / 24 Ay
İstanbul Şehir Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Özdemir, "Yeni, Verimli Kablosuz Sistemler için FM Bandında Genişbant Yönelimli Kanalların Karakterizasyonu ve Ölçümü" isimli projesiyle U2020 Marie Skłodowska Curie Bireysel Araştırma Bursu'nu kazandı.
Proje hakkında:
Kablosuz erişimi hayatımızda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak kablosuz erişimi sağlayan frekans bantları kısıtlıdır. Bu nedenle tüm kablosuz erişim sistemlerinin en yüksek verimlilikte frekans bantlarını kullanması çok önemlidir. Bu gerçekliğe rağmen 88-108 MHz aralığındaki FM Bandının kullanım verimliliği son derece düşüktür. Halihazırda bu bant tüm dünyada sadece yüksek kalitedeki ses yayını için kullanılmaktadır. Söz konusu band, iyi bir yayılma karakteristiğine sahip olduğu için, geniş yayın alanı ve binaların içlerine kadar yayını götürebilme özelliğine sahiptir. Bu ise FM’i, kablosuz bir sistem için ideal bir bant kılmaktadır. FM bandının bu özelliklerinden yola çıkarak birçok uygulama, bu kullanışlı banttan en iyi şekilde faydalanmak için tasarlanmaya başlanmıştır ki bunlar arasında; a) Kamu güvenliği için yazılım tanımlı radyolar, b) Yeni dijital ses yayın hizmetleri, c) Acil durum mesaj iletim hizmetlerini geliştirilmesi yer almaktadır. FM bandı bu uygulamalardan biri ve iyi yayılma özelliği ile Avrupayı tamamen birbirine bağlayabilecektir.
FM bandında çalışması muhtemel yukarıda verilen kablosuz ağ sistemleri için, FM bandlarındaki kanal özelliklerini araştırmak ve karakterize etmek projenin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak söz konusu araştırmanın amacı, dünyada ilk defa FM Bandı için bütüncül bir kanal karakterizasyonunu gerçekleştirmek ve ardından da analitik yönsel kanal modellerini geliştirip test etmektir. Söz konusu modeller, aynı zamanda çok antenli modern kablosuz sistemlerin tüm değişkenlerini de destekler nitelikte olacaktır. Geliştirilen kanal modelleri daha sonra saha testleri ile valide edilecektir.