ŞEHİR Öğrencileri NASA'nın Yarışmasında Türkiye'yi Temsil Edecek
4.05.2018
Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan SwifTurk Takımı, mini uydu projesi ile 8-11 Haziran'da ABD'nin Teksas eyaletindeki mini uydu yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.
​Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencileri Hasan Furkan Karadeniz, Ahmet Erkam Öztürk, Faddale Demir, İsmail Şahin, Yusuf Burak Özdemir, Mehmet Taha Külahcı ve Kemal Cihan Baştak'tan oluşan SwifTurk Takımı, mini uydu projesi ile 8-11 Haziran'da ABD'nin Teksas eyaletindeki mini uydu yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek.

SwifTurk Takımı, mini uydu yarışması CanSat'a yaptıkları başvuru NASA tarafından kabul edildi ve geliştirdikleri iki ayrı mini uydu ile 40 proje arasına girdiler.

Yarışmaya Rusya, Hindistan, Japonya gibi bir çok ülkeden yaklaşık 40 takım katılacak.

Yarışmada, öncelikle uydunun dayanıklılığı gibi testler yapılacak. Daha sonra roket atımı gerçekleştirilecek. Uydu yavaş yavaş yere düşerek bilgileri gönderecek.

Proje tasarımcısı ve takım kaptanı öğrencimiz Hasan Furkan Karadeniz, yarışmada uyduların mini halini tasarlamalarının istendiğini belirterek, şunları söyledi: "Mühendislik yarışması olduğu için bizden belli beklentileri var. Örneğin yapacağımız model uyduda haberleşmeyi de sağlayacak sensörler kullanmamızı istiyorlar. Bir uyduda var olan tüm özellikleri istiyorlar. Bu da 700 metre gibi alçak bir alan için tasarlanıyor. Yarışma hem mühendislik anlamında bize çok şey katıyor hem de kalabalık bir yarışmaya katılma şansı veriyor. Bir yıl boyunca bu proje üzerine çalıştık."

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencimiz İsmail Şahin ise, SwifTurk ekibinde sistem mühendisliği yapıyor. Yarışmaya katılacak uydunun tasarımını ve mekanik tüm kısımlarıyla ilgilenen Şahin, projenin aşamalarını anlattı: "CanSat yarışması üç aşamadan oluşuyor. Preliminary Design Review (PDR), Critical Design Review (CDR) ve uygulama aşaması. PDR aşamasında ABD’deki yarışmaya katılacak 40 takım belli oluyor. Bu aşamada 150 slaytlık ayrıntılı bir uydu sunumu gönderdik. Bu dönemde dünyadaki 40 ekip arasına girmeyi başardık ve ABD’de ülkemizi temsil etmek için gideceğiz. NASA, CDR aşamasında bizden birtakım testler daha yapmamızı istedi bu konuda da sunumumuzu yaptık."

Öğrencimiz Mehmet Taha Külahcı projede, donanım yazılım ve mekanik olmak üzere üç ekibin çalıştığını anlattı: "Sensörleri seçtikten sonra bu sensörleri gönderdiğimiz uydu ile sıcaklık, basınç, irtifa gibi hava değerlerini ölçüyoruz. Uyduya takılı bir kamerayla da yeryüzünün fotoğraflarını çekiyoruz. İkincisi de yazılım evresi bu aşama da sensörlerin entegre bir şekilde çalışabilmesini sağlıyor. Mekanik ekibi uydunun tasarımını yapıyor. Uyduya bağlı paraşüt ve benzeri ekipmanları tasarlıyorlar."

Kaynak: AA​