Helal Ürün Teknolojisi & Helal Gıda Uzmanlığı Eğitim Programı
HELAL ÜRÜN TEKNOLOJİSİ
&
HELAL GIDA UZMANLIĞI EĞİTİM PROGRAMI

​​​​​​​​​​ÖNSÖZ

Beslenmek bütün canlıların olduğu gibi insanlarında, hayatlarını idame edebilmeleri için en temel ve en zaruri ihtiyacıdır. Bu zaruri ihtiyaç, modern dünya kriterlerinin içerisine bir insan hakkı olarak,10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul ve ilanı ile girmiştir. Buna göre insanların en başta yaşam ve özgürlük olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma; barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma, evlenme, mal ve mülk edinme, çalışma, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan düşünce ve anlatma özgürlüğü hakları, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin temellerini oluşturmaktadır. Bu beyannameyi kabul eden ülkeler, diğer haklarla beraber beslenme hakkını kabul etmek ve uygulamak zorundadırlar.

Gıda güvencesi (beslenme hakkı) ise, bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri durumudur.

Her geçen gün daha karmaşık hale gelen yaşam koşulları, küreselleşen ticari faaliyetler ve farklı coğrafya/kültürlerde üretilmiş gıda mamullerinin hemen hemen Dünya'nın her yerine ulaşması, gıda üretim teknolojilerindeki değişimler ve gelişmeler tüketicilerde farklı hassasiyetlerin ve seçim kriterlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına sebebiyet vermiştir.

Buna bağlı olarak 20. Asrın son çeyreğinde yine BM tarafından yayımlanan "Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi" insanın isteğine bağlı tüketiminin bir hak olduğunu kabul etmiştir(1985). Bu doğrultuda inançlara dayalı tüketimde insan hakkı olarak değerlendirilmektedir. İnançlara dayalı tüketimin başında Helal ve Kosher kontrolünden geçmiş olan ürünler gelmektedir.

Helal gıda ,İslam inancının belirttiği standartlarda üretilmiş gıdaya verilen isim olarak tanımlanır. Ayet ve hadislerden yola çıkan din âlimleri helal talebinin Farz –ı ayn (Mükellef olan her Müslüman'ın bizzat kendisinin yapması gereken farz) olduğuna hükmetmişlerdir.

Müslümanların kendi gıdalarını, Yüce Allah'ın koyduğu helal sınırları içinde üretme ve tüketme, ticaretlerini de yine helal sınırlarına göre yapma sorumluluklarının bulunması, dünyanın dört bir yanında Helal Sertifikalı Gıda talebinin oluşmasına sebep olduğu gibi İnançlara Göre tüketim hakkı ise Global Helal Pazarının Dünya çapında kabul görmesini sağlamıştır.

Günümüzde dünya ticaretinin %15 sini Global Helal Pazar oluşturmaktadır. 2016 yılı itibarıyla 1,5 trilyon $ gibi bir büyüklüğe ulaşmıştır. Türkiye'nin jeopolitik konumu, tarihsel misyonu ve sanayisinin tarımsal ürünlere dayalı olmasına rağmen global helal ürün ihracatından %1 gibi düşük bir pay aldığı gözlenmektedir. Ülkemizin bu pazardan pay alabilmesi için gerekli olan alt yapının hazırlanması gerekmektedir. Eğitim bu alt yapının temel taşıdır. ​​​​

AMAÇ ​​​

  • Bireysel tüketicilerin Helal Gıda tüketimi hassasiyetleri arttırılması,
  • Farklı sektörlerde faaliyet gösteren satınalma yapan personellerin helal hassasiyetlerinin artmasının sağlanması,
  • İlahiyatçılar ve/veya ilahiyat öğrencilerine, mevcut helal gıda standartlarının ,fıkh ilmi ve gıda bilimi ile münasebetinin gösterilmesi ,
  • Sektörün geleceğini temsil edecek üniversite öğrencilerine Helal üretimin sadece dini bir ritüel olmadığı, insan sağlığı ve gıda teknolojisiyle direkt alakadar olduğu anlatılması,
  • Gıda sektörü çalışanlarına, Helal Gıdayı üretmenin çokta zor olmadığını gösterilmesi,
  • Sertifika alacak/almış kurumlarda Helal Güvence Sistemini kuracak ve yönetecek personellerin Helal Gıda Teknolojisi kavramlarını doğru anlamalarına  yardımcı olmak,
  • Helal Gıda İç tetkikçisi ve Baş tetkikci uzmanı olmak isteyenlere bir başlangıç eğitimi olması.

KİMLER KATILABİLİR? ​

  • Doğru tüketim yapmak isteyen bireysel tüketiciler
  • Farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların satınalma yapan personelleri
  • İlahiyatçılar ve/veya ilahiyat öğrencileri
  • Sektörünün geleceğini temsil edecek öğrenciler
  • Gıda sektörü çalışanları
  • Sertifika alacak/almış kurumlarda Helal Güvence sisteminin oluşturulması, yürütülmesi ve takibini sağlamakla beraber helal sertifika kurumu ile kurumu arasında ilişkileri yürüten personeller
  • Helal Gıda Baş tetkikçi uzmanı olmak isteyenler.

 ​

EĞİTİM HAKKINDA ​

Eğitmen ve Program Koordinatörü: Ahmet Tunç CENGİZ, Ziraat Yüksek Mühendisi

Eğitmen ve Program Koordinatörü hakkında detaylı bilgi için tıklayın.​ 

Konuşmacı: Doç.​ Dr. Mehmet Boynukalın, İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi

Yer: ŞEHİR Altunizade

Süre: 2 Gün / 12 Saat / 09.00-16.30

Tarih: 05-06 Ocak 2018


ÜCRET

​Program Ücreti: 500 TL (KDV dahil)

Ödeme koşullarıyla ilgili olarak Yaşam Boyu Öğrenim Merkezi ile iletişime geçiniz.

 İNDİRİMLER
  • İstanbul Şehir Üniversitesi öğrenci ve çalışanlarına %25,
  • Anlaşmalı kurum çalışanlarından; 1 – 4 arası katılımcıya %10, 5 ve üstü katılımcıya %15,
  • İstanbul Şehir Üniversitesi mezunlarına %20,
  • Aynı kurumdan 5 kişiden fazla katılım gösteren gruplara %15,
*İndirimler birleştirilemez.

KONU BAŞLIKLARI  ​

  1. GİRİŞ
  2. TANIMLAR VE TEMEL KAİDELER
  3. BİR HAK OLARAK HELAL GIDA VE GLOBAL HELAL PAZARI 
  4. HELAL VE TAYYİP KURALLARI
  5. İSLAM FIKHINA GÖRE HAYVAN KESİMİ
  6. GENETİĞİ DEĞİŞMİŞ ORGANİZMALAR
  7. GIDA KATKI MADDELERİ
  8. HARAM KILINAN GIDALARA GENEL BAKIŞ
  9. HELAL VE ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ
  10. ÜRÜN BAZLI HARAM KRİTİK KONTROL NOKTALARI
  11. HELAL GÜVENCE SİSTEMİ
  12. ÜRÜN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER​

BELGE 

Her katılımcı, eğitime yüzde 80 katılım şartını karşılaması durumunda belge almaya hak kazanacaktır. Katılım şartlarını karşılayan adaylara İstanbul Şehir Üniversitesi logolu katılım/başarı belgesi verilir.
Sertifika mı? Katılım belgesi mi ?
42 saat ve üzerindeki tüm eğitimlerde sertifika, 42 saatin altındaki eğitimlerde katılım/başarı belgesi almaya hak kazanırsınız. Bazı programlarda ödev ya da proje uygulanmaktadır.

ONLINE BAŞVURU 

Programa başvuru için tıklayın. ​

DETAYLI BİLGİ ​

Helal Ürün Teknolojisi & Helal Gıda Uzmanlığı Eğitim Programı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın. 

Telefon: 444 4 034