Sinema - Televizyon Yüksek Lisans Seminerleri - 5

23 Mayıs 2018, Çarşamba
AB5 5001

Muhsin Ertuğrul, Ulusal Kimlik ve Sinema
Ardı ardına gelen uzun savaşlar sonrası 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti beraberinde, bir kısmı Tanzimat’tan bu yana tartışılan ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel devrimlere imza atar. Bir yandan genç hükümet,  Cumhuriyet rejiminin kurumsal ve ekonomik temellerini oluştururken, öte yandan bilim ve sanat (özellikle de edebiyat ve sinema) yeni değerlerin yaygınlaştırılmasında önemli rol oynarlar. Bu çerçevede Cumhuriyet’in kuruluş dönemine, sinema alanında tek yönetmen olarak damga vuran Muhsin Ertuğrul’un sınırlı ancak önemli bir rol üstlendiği söylenebilir. Bu sunumda, Ertuğrul’un özellikle 1932 yılında çektiği Bir Millet Uyanıyor filminden yola çıkarak sinemanın, ulusal kimliğin oluşumuna ve Cumhuriyet değerlerinin yaygınlaştırılmasına katkısı tartışılacaktır.

Ayşe Toy Par
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Ayşe Toy Par, aynı zamanda Medya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEDIAR) Sinema Araştırmaları grubu üyesidir. Doktora derecesini 2009 yılında Marmara Üniversitesi'nde “1970 ve 1990 yılları arasında göç ile Türk sinemasının ilişkisi” başlıklı tezi ile tamamladı. Erken dönem sinema, sinema ve kimlik ve film endüstrisi öncelikli çalışma alanlarıdır.