ŞEHİR Altın ve Kıymetli Metal Çalışmaları Merkezi AKAM Kuruldu
30.05.2019
Altın ve kıymetli metaller konusunda yerel, bölgesel ve küresel çapta, disiplinlerarası eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütecek İstanbul Şehir Üniversitesi Altın ve Kıymetli Metal Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAM) hizmete girdi.
​​Türkiye'de alanında bir ilk olan ve İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesinde kurulan Altın ve Kıymetli Metal Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKAM), çalışmalarına başladı. AKAM’ın çalışmalarının odağında milli kaynakların finansal sisteme kazandırılması, cari açığın doğal kaynaklarla desteklenmesi ve milli servetin artırılması yer alıyor. AKAM, ekonominin yapısal cari açık sorununa yerel kaynak sağlanması yönünde araştırmacı ve destekleyici çıktılar üreterek, hane halkı tasarruflarının finansal sistem içerisinde aktif yer almasını amaçlıyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Dağhan Gökçe’nin müdürlüğünü üstlendiği AKAM’da, altın ve kıymetli metaller konusunda Türkiye ve çevresiyle ilgili olarak yerel, bölgesel ve küresel çapta disiplinlerarası eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülecek ve ortaya çıkan bilgi, yorum ve analizler kamuoyuyla paylaşılacak.

“Alltın ve kıymetli metalde kaynak verimliliği ülkemiz için ekonomik güç unsuru”
Konu ile ilgili bilgi veren Dr. Dağhan Gökçe, nadir ve değerli olan altının ülke ekonomileri ve finans piyasaları açısından önemli bir maden olduğuna dikkat çekerek, “Tarih boyunca altın sahipliği zenginlik ve güç göstergesi olmuştur. Dolayısıyla altın üreticisi olmak ve sahip olunan kaynakları verimli kullanmak ve yönetebilmek Türkiye açısından stratejik ve ekonomik bir güç unsuru anlamına gelmektedir” dedi.
Bu bilinçle kurulan ve Türkiye'de alanında ilk olan AKAM’ın, cari açık sorununa yerel kaynak sağlanması yönünde araştırmacı ve destekleyici çıktılar üreterek hane halkı tasarruflarının finansal sistem içerisinde yer almasını amaçladıklarına dikkat çeken Gökçe, diğer hedeflerini ise şöyle sıraladı: “Tasarruf açığı bulunan ülkemizin güçlü büyümesine katkı sağlayacak atıl altın ve kıymetli metal milli kaynağının araştırma, bilinçlendirme, bilgilendirme ve eğitim yoluyla milli ekonomiye kazandırılmasına ön ayak olmak istiyoruz. Ayrıca altın ve kıymetli metal üretimi, talebi ve ihracatı konularında güncel veri tabanı oluşturarak, reel ekonomiye güncel geri bildirimler sağlamak yoluyla kaynak verimliliğini ve kaynak tasarruflarını artırmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

​​​​​