Prof. Dr. Cemil Aydın Tarihçe Konferansları Serisinin Konuğu Oldu
5.12.2017
The University of North Carolina at Chapel Hill Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Aydın ŞEHİR Tarih bölümünün düzenlediği konferansa konuk oldu.
​​​​​​​​​​​​​​​​The University of North Carolina at Chapel Hill Tarih Bölümünde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Cemil Aydın, İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümünün düzenlediği Tarihçe Konferansları Serisinin 4 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen 41. oturumuna konuk oldu. Yeni çıkan ve epey yankı uyandıran “The Idea of Muslim World” kitabı sonrası İstanbul Şehir Üniversitesini ziyaret eden Aydın, “Alem-i İslam Fikrinin 100 Yıllık Serüveni (1880-1890)” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikte tüm müslümanların dini-siyasi bir birlik olduğunu inancını yeniden tartışmaya açan Prof. Dr. Cemil Aydın, “İslam Alemi” fikrinin ortaya çıkış tarihinin 1870-1880 dönemine denk düştüğünü belirtirken “İslam Alemi” fikrinin arka planında Osmanlı saltanatının ve siyasi kararlarının meşruluğunu arttırma çabasının yattığını ifade etti.

Geç 19.yüzyılda ortaya çıkan “İslam Alemi” fikrini din ve medeniyet merkezli ayrışma trendi içerisinde değerlendiren Aydın, “İslam Alemi” kavramının müslüman toplulukların Avrupalı imparatorluklar yönetimi altında yaşadığı bir dönemde Batılı Hristiyan medeniyetinin anti tezi olarak doğduğunu söyledi.

“İslam Alemi” kavramının post-kolonyalizm ve Soğuk Savaş dönemlerinde varlığını koruyabildiğini belirten Aydın, İslamofobinin ve İslamcılık fikrinin etrafında kavram üzerindeki tartışmaların devam ettiğini vurguladı.