Hocamız Prof. Dr. Kemal Karpat'ı Kaybettik
21.02.2019
Osmanlı ve Türkiye tarihi alanındaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan, Üniversitemiz Mütevelli Heyet üyesi ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Karpat hocamızı kaybettik.
​​​​
Cumhuriyet ile yaşıt, Osmanlı ve Türkiye tarihi alanındaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan tarihçilerden Prof. Dr. Kemal Karpat, vefat etti. 2012 yılından bu yana İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Kemal Karpat, 2018 yılında Üniversitenin Mütevelli Heyet Üyesi olarak atanmıştı.

Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümünden (1947) alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimler (1957) programlarında tamamladı. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ndeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun direktörlüklerini yürüttü. Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın da koordinatörlüğünü yaptı. Yayımladığı sayısız makale ve kitap arasında son dönemde basılan kitaplarından başlıcaları şunlardır: Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (Ankara: İmge, 2004), Ottoman Population, 1830-1914: Demographic and Social Characteristics, (Madison: University of Wisconsin Press, 1985), Studies on Ottoman Social and Political History (Leiden: Brill, 2002), Studies on Turkish Politics and Society (Leiden: Brill, 2004), İslâm'ın Siyasallaşması: Osmanlı Devleti'nin Son Döneminde Kimlik, Devlet, İnanç ve Cemaat (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2004).

İstanbul Şehir Üniversitesi olarak, Kemal Karpat'a Allah'tan rahmet; ailesine, akademi dünyamıza, bütün sevenlerine, ŞEHİR camiasına ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Saygılarımızla,
İstanbul Şehir Üniversitesi