ŞEHİR Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel, Yeni Kitabı "Roman Diliyle İktisat"ı Anlattı
12.04.2018
ŞEHİR İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Kitap Söyleşileri’nin ilki, "Roman Diliyle İktisat" ve "Roman Diliyle Siyaset" kitaplarının yazarı ve ŞEHİR Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özel'in katılımıyla gerçekleşti.
​​​​​​​​​Dr. Mustafa Özel kitabında, kâğıt paranın hareketlendirdiği modern ekonominin toplum ve değerler üzerindeki etkilerini tartıştığını anlatarak, "Smith, Marx, Veblen, Keynes, Hayek gibi iktisatçıları ciddi biçimde kavrayamayan, ne roman yazabilir ne de şiir." dedi.

Dr. Mustafa Özel söyleşide, "Roman Diliyle İktisat" kitabından verdiği örneklerle, geçmişten günümüze edebi eserleri farklı bir bakış açısıyla irdeleyerek, paranın ve finans sisteminin bu eserlerde nasıl bir yer tuttuğunu ele aldı. İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte, Goethe’den Daniel Defoe’ye, Kemal Tahir’den Ahmet Mithat Efendi’ye kadar uzanan geniş bir yelpazede roman ve iktisat ilişkisi incelendi.

"Toplum bilimcilerin en fazla da iktisatçıların roman okuması gerekir"
Dr​. Mustafa Özel kitabında, roman ve iktisat ilişkisini kâğıt para ve kapitalizm olguları üzerinden ele aldığını ifade ederek, romanların yazıldıkları dönemin iktisadi durumunu ve sorunlarını yansıttığını dile getirdi. Özel "Modern hayatın ana meşgalesi iktisadî faaliyettir. Onun için, Smith, Marx, Veblen, Keynes, Hayek gibi iktisatçıları ciddi biçimde kavrayamayan ne roman yazabilir ne de şiir. Dolayısıyla roman ve iktisat ilişkisi kâğıt paranın hareketlendirdiği modern ekonominin toplum ve değerler üzerindeki etkilerini yansıtır. Bu sebeple toplum bilimcilerin en fazla da iktisatçıların roman okuması gerekir." dedi. Özel etkinliğin sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak ardından, "Roman Diliyle İktisat" isimli kitabını imzaladı.​