ŞEHİR'de "Neşriyat Dünyasında 15 Temmuz" Sergisi Açıldı
11.07.2019
15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından yayınlanan gazeteler, prestij kitapları, posterler, fotoğraflar ve çeşitli yayınlardan oluşan “Neşriyat Dünyasında 15 Temmuz” konulu sergi, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde açıldı.

​​Serginin açılış konuşmasını İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan yaparken; İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Çakır ile Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) Türkiye Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Serhat Aslaner ise Türk darbe tarihi ve darbe literatürü hakkında konuşarak 15 Temmuz neşriyatı hakkındaki gözlemlerini paylaştı. İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Dragos Kampüsü'nde açılan sergi, 31 Temmuz tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

İstanbul Şehir Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün 3. yıl dönümü dolayısıyla “Neşriyat Dünyasında 15 Temmuz" konulu bir söyleşi ve sergiye ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmasını İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan'ın yaptığı etkinlikte, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Çakır ile Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) Türkiye Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Serhat Aslaner, darbe kelimesinin kavramsal analizi üzerinden Türkiye'nin darbe tarihini ele alarak, 15 Temmuz'u konu alan neşriyat yayınları hakkında bilgi verdiler.

2016 yılından bu yana BİSAV Türkiye Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Serhat Aslaner tarafından toplanan 15 Temmuz konulu yayınların yer aldığı serginin küratörlüğünü ise İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mimarlık Bölüm Başkanı Halil İbrahim Düzenli yaptı. ŞEHİR Kütüphane'de açılan sergi, 15 Temmuz ve yıldönümlerinde öne çıkan süreli yayınlar, kitaplar ve posterlerden oluşuyor. Sergi, 31 Temmuz tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

Peyami Çelikcan: “Bu sergi, 15 Temmuz için çok önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor"

Prof. Dr. Peyami Çelikcan, bir olayı incelerken ilk referansın neşriyat olduğuna dikkat çekerek, “Bu sergi, 15 Temmuz'un neşriyat dünyamıza nasıl yansıdığı konusunda çok önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda ilerisi için bir belge ve araştırmacılar açısından çok kapsamlı bir malzeme sunuyor. Birçok çalışmaya ilham kaynağı olacağına inandığımız bu arşivi, önümüzdeki dönemde herkesin erişebileceği dijital hale getirmek için çalışacağız" dedi.

Prof. Dr. Coşkun Çakır: “15 Temmuz'u diğer darbelerden ayıran halkın demokrasi direnişidir"

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Çakır konuşmasında Türk darbe geleneğini ve darbelerin doğurduğu temel problemleri ele aldı. Her darbeden sonra yeni siyasal, idari, kurumsal ve askeri düzenlemelerin ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Coşkun Çakır, “15 Temmuz, iktidarı değiştirmek anlamında sonuca erişememiş olsa da önemli gelişmelere zemin hazırlamış sağlamış kanlı bir darbe teşebbüsüdür." tesbitini ardından din-darbe ilişkisi üzerine yoğunlaşarak tesbitlerini dinleyicilerle paylaştı. Bu çerçevede Çakır, “Bu teşebbüste de, hemen her darbede olduğu gibi darbe ve din ilişkisi öne çıkmıştır. Bu darbeyi gerçekleştiren aklın özü; bir dini cemaatin perspektifi ve varlığıdır. Bu darbeyi diğer darbelerden ayrı kılan pek çok husustan birisi ise hiçbir zorlama olmadan, yaklaşık 27 gün süren, halkın demokrasi direnişi ve nöbetidir" dedi.

Serhat Aslaner: “Sergideki eserler, yapılan tüm 15 Temmuz yayınlarının bir örneklemi"

Esas itibariyle Jön Türkler ve II. Meşrutiyet başta olmak üzere Türk siyasi tarihi üzerine çalışmalarını yürüten Aslaner ise şunları ifade etti: “modern anlamda 1876 ile başlayan darbeler tarihimiz çerçevesinde şu veya bu amaçla üretilen metinler içerisinde bugün varlığından haberdar olduğumuz ancak kendisine ulaşamadığımız çok sayıda metin olduğunu söyleyebilirim. 15 Temmuz üzerine yapılan sivil ve resmi yayınları, gazete&dergi özel sayılarını, meydanlarda açılan pankartları toplamaya ve kaydetmeye çalışırken temel motivasyonumu ilerde 15 Temmuz darbe girişimi üzerine yapılacak analitik ve akademik çalışmaların kaynak sıkıntısı yaşamaması arzusu ve ilmî sorumluluk duygusu teşkil etti. Pek çok devlet kurumunun, belediyenin, üniversitenin, irili ufaklı yayınevlerinin teşekkülüne katkı sağladığı, hissiyat düzeyi bilgi ve analiz düzeyinden daha yoğun olan ve geniş bir içerik yelpazesine sahip olan bu literatürü 150 kitap, 100 dergi, 40 gazete ve eklerinden oluşan örneklem çerçevesinde sergiye dönüştürerek araştırmacıların dikkatine sunmak istedim"