ŞEHİR Hukuk Fakültesi Öğrencisi Arapça Ders Kitabını Braille Alfabesine Çevirdi
27.12.2017
ŞEHİR Hukuk Fakültesi öğrencisi Huzeyfe Aydın 12.sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi.
​​​​Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) YGS-4 türünde Türkiye 6'ncısı olup İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesine tam burslu olarak yerleşen doğuştan görme engelli Huzeyfe Aydın, görme engellilerin kendisi gibi zorluk çekmemesi için 12.sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi.

Anadolu Ajansından İbrahim Yozoğlu'na konuşan Huzeyfe Aydın, ortaokul ve lise öğrenimini normal okullarda tamamladığını ancak ders kitaplarının bazılarının Braille alfabesine çevrilmemesi nedeniyle zorluk yaşadığını belirtti. Bu zorlukları ailesinin ve öğretmenlerinin desteğiyle aştığını belirten Aydın, herkesin kendisi kadar destek bulma şansı olmadığını düşünerek okuldayken en çok zorlandığı 12. sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirmeye karar verdi. Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ardından yurt içi ve yurt dışından aldığı yardımlarla kitabı çevirmeyi başaran Aydın, kitabı, isteyen öğrencilerin adreslerine ücretsiz göndereceklerini aktardı.

Hazırladığı kitap sayesinde görme engelli öğrencilerin derse girdiğinde aynı kitabı kullanan arkadaşlarıyla birlikte takip etme imkânına sahip olacağını vurgulayan Huzeyfe Aydın, "Kitapta bazı görseller bulunuyordu. Bu görselleri görme engelliler için aktarmanın bir zorluğu var ve bu etkinliklerin yapılmasında zorluk çıkarıyordu. Bununla ilgili olarak farklı bir kitapçığa kitapta bulunan görsellerin betimlemelerini aktardık" dedi.

Huzeyfe Aydın, Türkiye'de ilk defa bir Arapça ders kitabının kabartma olarak hazırlandığını belirterek, "braillearapca@gmail.com veya aydinhuzeyfe@gmail.com adreslerine okul ismi ve ad-soyad iletilirse biz kendilerine kitabı ücretsiz göndermiş olacağız. Kitabın yeteri kadar çoğalttık, isteyene direkt göndereceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı