ŞEHİR Öğretim Üyesi Dr. Yunus Uğur'un Editörleri Arasında Yer Aldığı "Osmanlı Hukukunda Fetva" Yayımlandı
3.05.2018
İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yunus Uğur, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süleyman Kaya ve TDV İslam Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Mustafa Demiray’ın editörlüğünü yaptığı "Osmanlı Hukukunda Fetva" adlı kitap yayımlandı.
​Osmanlı tarihi araştırmalarında önemli bir kaynak olan ancak bugüne kadar üzerinde yeterli bir çalışma yapılmadığı için hala birçok meselenin aydınlığa kavuşmadığı Osmanlı fetvalarına ilişkin, çok önemli bir kitap yayımlandı. Bilim ve Sanat Vakfı’nda, Türkiye Araştırmaları Merkezi ile Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen "Osmanlı’da Fetva ve Fetva Mecmuaları" başlıklı atölye çalışmasının tebliğlerinden oluşan "Osmanlı Hukukunda Fetva" adlı kitap, Klasik Yayınları tarafından tarih, İslam ve Osmanlı hukuku meraklılarının ilgisine sunuldu.

Editörlüğünü İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yunus Uğur, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süleyman Kaya ve TDV İslam Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Mustafa Demiray’ın yaptığı "Osmanlı Hukukunda Fetva" kitabında, ilk defa yayınlanan araştırmalar yanında Osmanlı fetvasına dair daha önce neşredilmiş, literatüre önemli katkıda bulunduğu düşünülen İngilizce makalelerin tercümelerine de yer verildi. 19 makaleyi içeren kitap, fetvaların farklı dönemler ve coğrafyalardaki oluşumu, gelişimi ve fıkıh, kanun, kaza (mahkeme), Yahudi fetvaları (Responsa) ile ilişkisine dair pek çok konuyu tartışmaktadır.