ŞEHİR Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Genç "TÜBA Şeref Üyesi" Seçildi
3.01.2020
​Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 56. Genel Kurulu, Akademi üyelerinin katılımıyla 29 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul toplantısında yapılan oylama sonucu İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Genç "TÜBA Şeref Üyesi" seçildi.

TÜBA'dan yapılan açıklamada Dr. Mehmet Genç hakkında şu ifadelere yer verildi;

"Dr. Mehmet Genç’in Osmanlı iktisat tarihi alanındaki bilimsel çalışmaları ulusal ve uluslararası Osmanlı iktisat tarihi çalışmalarını etkilemiştir. Mehmet Genç’in katkıları, üç ana başlık altında toplanabilir. İlki metodoloji konusunda getirdiği, genelde Osmanlı tarihi, özelde Osmanlı iktisat tarihine farklı bir çerçevede bakılması gerektiği fikrini de ihtiva eden katkılarıdır. İkinci grup katkıları uzun yıllar Osmanlı Arşivinde çalışmaları sırasında elde ettiği bulgularla sağladığı katkılardır. Bunlar da kendi içinde teknik katkılar ve sistemin işleyişine ilişkin teorik ve genel katkılar olarak ikiye ayrılır. Üçüncüsü ise, çalışma hayatı boyunca kurduğu modelle de yakından ilişkili olan ve Osmanlı tarihinin ve ekonomisinin temel problematiklerini oluşturan büyük sorular üzerine geliştirdiği düşünceler ve kaleme aldığı makalelerinden oluşuyor. Bunlara ek olarak, Mehmet Genç, Osmanlı sanayisi, ticareti, iç gümrük rejimi, esnaf teşkilatı, mukataa sistemi, tekstil ticareti, kahve ve Osmanlı ekonomisindeki yeri, başkent İstanbul, İstanbul’un fethi ve ekonomik sonuçları, Osmanlı sanayisinde dönüşüm ve diğer çalışmalarında Osmanlı tarihiyle ilgili temel noktalarda pek çok problemi çözmüş, birçok tali açıklamalara imza attı."

Daha önce de İstanbul Şehir Üniversitesinin duayen akademisyenlerinden merhum Prof. Dr. Şerif Mardin, TÜBA 51. Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu Akademi Şeref Üyesi seçilmişti.​ İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Abdurrahman Atçıl​ ve Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan ise TÜBA-GEBİP Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görülmüşlerdi.