Genç Sosyal Girişimci Ödülü
17.11.2017
İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencisi Elif Okur, kurucu ortağı olduğu "Eylüller Dükkân" adlı girişimi ile 2017 Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülü'nü aldı.
​​​​​​​​Hediyeleşme kültürünün içindeki israfı insanlara fark ettirmek ve hediye paketlerine sürdürülebilir bir özellik katmak amacıyla ŞEHİR İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi öğrencisi Elif Okur ile mezunlarımız Eylül Okur ve İnci Akın tarafından kurulan Eylüller Dükkân, Uluslararası Gençlik Vakfı tarafından oluşturulan YouthActionNet programının ulusal iştiraki Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nde ödüle lâyık görüldü. Elif Okur, içinde yaşadıkları topluma pozitif katkı sağlamayı başarmış genç sosyal girişimcileri tespit ederek onlara destek olmayı hedefleyen Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nde bu yıl 120 kişi arasından seçilen 10 girişimciden biri olmayı başardı.

Sürdürülebilir Hediye Paketleme fikri Elif’in ikiz kardeşi Eylül’ün yurt dışından getirttiği  kağıtlarla hazırladığı hediye paketlerinin açılmaya kıyılamayacak kadar güzel olması ve açıldıktan sonra çöpe gitmesi üzerine bir eleştiri getirmesiyle ortaya çıktı. “Bu paketleri nasıl sürdürülebilir kılarız?” sorusu üzerine, birlikte paketlemedeki israfı önleyecek yöntemler geliştirdiler. Kumaşlar, kavanozlar, sepetler, kutular ve geri dönüşüm kağıtlar ile tekrar kullanım kültürünü yayarak doğa dostu yöntemleri kullanmaya başladılar.

Bu yöntemleri ve malzemeleri Instagram sayfası üzerinden insanlara sundular. Başlangıçta sadece fikir verip malzeme satıyorken müşterilerden gelen paketleme servisi talebi onlara gerçek bir dükkân açma hayâlini kurdurdu. ŞEHİR İşletme Bölümü mezunu olan İnci Akın’ın bu hayâle ortak olması ile üçü birlikte 2017’nin Ocak ayında Eylüller Dükkân’ı Üsküdar’da açtılar.

Bu dükkânda aynı zamanda el emeği hediyelik eşyalar da sunan genç girişimcilerin uzun vadede hayâli; dükkândaki tüm ürünlerin %100 sürdürülebilir ve üretim süreçleri %100 izlenebilir ve adil olan ürünleri servis edip ürettikleri sosyal faydanın etki alanını her geçen gün büyütmek.

"Eylüller Dükkân"ı yaratan öğrencimizi ve mezunlarımızı tebrik ediyor ve bir hayalle yola çıkan tüm öğrencilerimize ilham kaynağı olmalarını diliyoruz.